Ολλανδός δημοσιογράφος συνελήφθη στον Έβρο

Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ένας Ολλανδός δημοσιογράφος, ο Sakir Khader, ο οποίος ακολουθούσε ομάδα προσφύγων για ρεπορτάζ, τέθηκε υπό κράτηση μαζί με τους 50 Σύριους –ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά- την ώρα που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα.

Η υπόθεση που διαδραματίστηκε επί ελληνικού εδάφους, ήρθε στο φως μέσω αραβικού δικτύου. Σύμφωνα πάντα με το Al Jazeera, ο Ολλανδός δημοσιογράφος πραγματοποιούσε ρεπορτάζ για πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα μέσω Τουρκίας, στην περιοχή του Έβρου.

Ο δημοσιογράφος, μαζί με τους πρόσφυγες, αφού τέθηκε υπό κράτηση, κατηγορήθηκε ότι είχε εισέλθει σε στρατιωτική ζώνη. Ένας συνάδελφός του, που έχει βρεθεί παλαιότερα στο σημείο για βιντεοσκόπηση, επισήμανε ότι η περιοχή δεν φέρει σήμανση απαγόρευσης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του συναδέλφου του, ο Σακίρ είχε μαζί του ολλανδικό διαβατήριο και δύο δημοσιογραφικές κάρτες, παρ’ όλα αυτά η αστυνομία δεν τον πίστευε ότι ήταν Ολλανδός, λόγω της εμφάνισης του που θυμίζει Άραβα.
Όπως ισχυρίστηκε η αδερφή του  δημοσιογράφου, ο ίδιος έχει και παλαιστινιακό διαβατήριο που δεν κουβαλούσε μαζί του.

Ωστόσο η ελληνική αστυνομία δίνει διαφορετική εκδοχή των γεγονότων και όπως αναφέρει, ο Ολλανδός, αραβικής καταγωγής, ζήτησε και έλαβε στοιχεία για την κίνηση των προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο πλαίσιο του ρεπορτάζ.

Χθες, στις 10.30 το πρωί, ο Ολλανδός δημοσιογράφος συνελήφθη για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική ζώνη στην περιοχή των Λαβάρων Διδυμοτείχου, μαζί με έναν Γερμανό οπερατέρ και δύο Ιρακινούς ερασιτέχνες φωτογράφους με γερμανικό διαβατήριο, ο ένας εκ των οποίων, μάλιστα, αντιστάθηκε την ώρα της σύλληψης.

ι τέσσερις θα δικαστούν για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική ζώνη, ενώ ο ένας εκ των δύο Ιρακινών αντιμετωπίζει και την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής.