Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων την Κυριακή (25/11) για να εμποδίσει την πραγματοποίηση μιας πορείας, που δεν είχε την άδεια των Αρχών, στην Κωνσταντινούπολη.

Αφορμή στάθηκε η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών, όπως μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έπειτα από πολλές προειδοποιήσεις, αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών απώθησαν με τη βοήθεια δακρυγόνων και των ασπιδών τους περίπου 1.000 ανθρώπους.

Στην πλειονότητά τους ήταν γυναίκες, που είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν στη λεωφόρο Ιστικλάλ. «Δεν θα σωπάσουμε, δεν φοβόμαστε, δεν θα υπακούσουμε» φώναζαν κρατώντας πλακάτ.

Η αστυνομία εμπόδισε επίσης μια άλλη διαδήλωση, που δεν είχαν επιτρέψει οι Αρχές, στην Κωνσταντινούπολη, στην ασιατική πλευρά της.

«Το να είσαι γυναίκα στην Τουρκία ισοδυναμεί με το να αντιμετωπίζεις τη βία εκ μέρους των ανδρών σε όλους τους τομείς της ζωής, είτε στον εργασιακό χώρο είτε στο σπίτι» εξέφρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιασμίν Εσμέρ, μια εκ των διαδηλωτών.