Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι σχέσεις Ουκρανίας και Ρωσίας, μετά το σοβαρό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα.

Αφορά στον Πορθμό Κερτς, που ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με τη Θάλασσα του Αζόφ, μεταξύ των δύο χωρών.

Το επεισόδιο έγινε την Κυριακή (25/11) όταν ρωσικά πολεμικά πλοία άνοιξαν πυρ κατά ουκρανικών με αποτέλεσμα να υπάρξουν και τραυματίες Ουκρανοί.

Επίσης, οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες, καθώς επίκειται επιβολή στρατιωτικού νόμου με αποκλειστική πρωτοβουλία του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου ζήτησε παράλληλα να τεθούν σε επιφυλακή οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις των εφέδρων.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα (26/11) εκτάκτως για να συζητήσει σχετικά με τη σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση, όπως ανέφεραν διπλωμάτες.

Πάντως, την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία, κατά τις ίδιες πηγές.

Το Κίεβο κατήγγειλε μια «άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και υποστήριξε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη». Όπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί, τα βλήματα του ρωσικού λιμενικού σκάφους έπληξαν ένα από τα τρία πολεμικά σκάφη της.

Στον αντίποδα, η Μόσχα επιβεβαίωσε τη σύλληψη των τριών μικρών ουκρανικών πολεμικών και τη «χρήση όπλων», κατηγορώντας τα σκάφη του ουκρανικού ΠΝ ότι επιδίδονταν σε «παράνομες ενέργειες» και έκαναν «επικίνδυνους ελιγμούς» στα «ρωσικά χωρικά ύδατα».

Έτσι, οι ρωσικές δυνάμεις, μετά το επεισόδιο με τα ουκρανικά πολεμικά σκάφη, έκλεισαν τη διέλευση στον πορθμό του Κερτς, επιστράτευοντας σημαντικές δυνάμεις του στόλου, αλλά και πολεμικά αεροσκάφη.