Στην Αλεξανδρούπολη η πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με χρήση γεωθερμίας

Η κατασκευή της πρώτης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση γεωθερμίας, στην Ελλάδα, είναι ο επόμενος στόχος του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μετά τη δημιουργία παραγωγικής γεωθερμικής γεώτρησης βάθους 500 μέτρων στην Τραϊανούπολη, για εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής ενθαλπίας (χαμηλής θερμοκρασίας έως 90 βαθμούς Κελσίου).

«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε σε διάλογο με το υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, διεκδικώντας να μας επιτρέψουν να προσπαθήσουμε για το πρώτο πιλοτικό έργο μικρής ηλεκτροπαραγωγής με χρήση γεωθερμίας στη χώρα. Να μας δοθεί το δικαίωμα γεώτρησης ενός χιλιομέτρου, βάθος στο οποίο η θερμοκρασία αγγίζει τους 130-140 βαθμούς Κελσίου, ικανή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας». Αυτό δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ενέργειας Γιάννης Φαλέκας.

Επιπλέον είπε: «δεν είναι υπερβολικό αυτό το οποίο προσπαθούμε βήμα-βήμα, αλλά πολύ πραγματικό». Παράλληλα σημείωσε πως πρόκειται για έργο που «δεν θα επηρεάσει τον εθνικό κορμό γιατί μιλάμε για μικρή παραγωγή και όχι για τεράστια μεγέθη, άρα επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες και το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα. Με ποσά μέχρι και 30 εκ. ευρώ, μπορείς να στήσεις μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, μικρή μεν αλλά πολύ σημαντική στην τοπική κοινωνία».

Τέλος ο κ. Φαλέκας, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ισλανδία, χώρα που διαθέτει πολύτιμη, για το νέο εγχείρημα του Δήμου, τεχνογνωσία. «Τετραμελής αποστολή του Δήμου επισκεφθήκαμε το Ρέικιαβικ όπου συναντηθήκαμε με στελέχη του υπουργείου Ενέργειας της Ισλανδίας. Έχουμε πλέον επίσημη συνεργασία και τους επόμενους μήνες πιστεύω ότι θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη και Τραϊανούπολη ολιγομελή αποστολή Ισλανδών επιστημόνων… Χρειαζόμαστε τη συνεργασία και την τεχνογνωσία τους. Όταν κάνεις τέτοια εγχειρήματα δεν μπορείς να κάνεις πειραματισμούς», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Φαλέκας.