Την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο με τις απαγωγές, τις επαναπροωθήσεις και τα βασανιστήρια σχολιάζει γνωστό ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης.

Σύμφωνα με άρθρο του Κώστα Ζαφειρόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών, σε συστηματική βάση λειτουργούν καθημερινά, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, συγκεκριμένοι δίαυλοι έκνομης διαχείρισης μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή του Έβρου, παρότι οι ελληνικές Αρχές εξακολουθούν επισήμως να αρνούνται -κόντρα στις πολυπληθείς μαρτυρίες- την ύπαρξη των παράνομων επαναπροωθήσεων.

Νέες απαγωγές και βίαιες απελάσεις αιτούντων άσυλο στην Τουρκία από αξιωματικούς των ελληνικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Το Παρατηρητήριο πήρε συνέντευξη από 26 αιτούντες άσυλο και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Πακιστάν, τη Συρία, την Τυνησία και την Υεμένη, που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Η HRW σημειώνει πως οι Έλληνες αξιωματικοί συχνά κατάσχουν και καταστρέφουν υπάρχοντα των μεταναστών, ενώ αναφέρει πως υπάρχουν περιστατικά κατά τα οποία έχουν κρατηθεί αναίτια σε «επίσημες και ανεπίσημες τοποθεσίες», σε πόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα ή σε ανοιχτές γεωργικές εκτάσεις, από λίγες ώρες έως και πέντε ημέρες.

«Οι άνθρωποι που δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα κρατούνται, χτυπημένοι και διωγμένοι από την Ελλάδα χωρίς καμία μέριμνα για τα δικαιώματά τους ή την ασφάλειά τους» δήλωσε ο Τόντορ Γκάρδος από το Παρατηρητήριο.

Όλοι όσοι παραχώρησαν συνέντευξη ανέφεραν εχθρική ή βίαιη συμπεριφορά από την Ελληνική Αστυνομία και από άγνωστα άτομα που φορούσαν στολή και μάσκες χωρίς διακριτικά σήματα.

Σε επτά περιπτώσεις απωθήθηκαν οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Δώδεκα είπαν ότι η Αστυνομία ή αυτοί που τη συνόδευαν πήραν οτιδήποτε είχαν στην κατοχή τους, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων και των δελτίων ταυτότητάς τους, τα οποία συχνά κατέστρεφαν.

Επτά δήλωσαν ότι τους πήραν τα ρούχα ή τα παπούτσια και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με τα εσώρουχά τους, μερικές φορές μέσα στη νύχτα με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Η κακοποίηση συμπεριελάμβανε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ξυλοδαρμό με τα χέρια και με κλομπ, λακτίσματα και, σε μία περίπτωση, τη χρήση συσκευής που μάλλον ήταν όπλο αναισθητοποίησης.

Σε άλλη περίπτωση, ένας Μαροκινός είπε ότι ένας άνδρας με μάσκα τον έσυρε από τα μαλλιά, τον ανάγκασε να γονατίσει στο έδαφος, του έβαλε μαχαίρι στον λαιμό και τον υπέβαλε σε εικονική εκτέλεση.

Υπήρξε η καταγγελία ότι απωθήθηκε ακόμα και μία 19χρονη έγκυος από το Αφρίν της Συρίας, ενώ μία Αφγανή περιέγραψε ότι οι ελληνικές Αρχές πήραν τα παπούτσια των δύο μικρών παιδιών της.