_vkf7920

Ε: Οι προκλήσεις της Άγκυρας ολοένα και αυξάνονται. Θα πρέπει να ανησυχούμε για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου; Τι θα έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα και τι πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα;

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Αυτό συμβαίνει όχι γιατί έχει αλλάξει σήμερα η πολιτική της Τουρκίας έναντι παλαιοτέρων ετών, αυτή παραμένει ίδια με ελαφρές διακυμάνσεις, αλλά την τρέχουσα περίοδο έχει παγιωθεί μια περισσότερο επιθετική και προκλητική στάση της Τουρκίας, η οποία βασίζεται στη θεαματικά αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της και στην πλήρη ανατροπή της ισορροπίας ισχύος σε βάρος της χώρας μας, χαρακτηρίζεται δε από τα εξής ποιοτικά στοιχεία:

– Εκτείνεται γεωγραφικά από τον Έβρο και το Αιγαίο και φθάνει μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας,

– Είναι αναβαθμισμένενη ποιοτικά και ποσοτικά, αφού μέσα στο φάσμα των μέχρι πρότινος ενεργειών της εντάσσονται καθημερινά νέα επιχειρησιακά στοιχεία (πτήσεις μη επανδρωμένων αεροχημάτων ΑΝΚΑ, προσπάθεια εμβολισμού σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής, νυκτερινές πτήσεις ελικοπτέρων άνωθεν ελληνικών νήσων χωρίς φώτα πορείας, σύλληψη και παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κτλ),

– Εντάσσεται μέσα σε ευρείας κλίμακας καλά σχεδιασμένες ψυχολογικές  και άλλες συναφείς επιχειρήσεις (προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων, δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, έκδοση NAVTEX με τις οποίες αποκλείονται μεγάλες θαλάσσιες περιοχές, αμφισβήτηση δικαιώματος έρευνας και διάσωσης ανατολικά 25ου μεσημβρινού κτλ).

Κατά συνέπεια θα έλεγα ότι η πολιτική αυτή της Τουρκίας συνιστά μια καθολική, έντονη και συνεχή απειλή κατά της χώρας μας.

Δυστυχώς η χώρα αφέθηκε στην τύχη της, με ελλιπέστατη προετοιμασία, απέναντι σε ένα άρπαγα και προκλητικό γείτονα, ο οποίος είχε δείξει τις προθέσεις του σε πλείστες περιπτώσεις. Βέβαια, υπάρχει η δικαιολογία των περιορισμών που επέβαλαν τα μνημόνια, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Όμως, οταν ομιλώ για ελλιπέστατη προετοιμασία δεν εννοώ μόνο τον εξοπλισμό του στρατεύματος, ο οποίος ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια ήταν υποτυπώδης, είναι και πολλά άλλα ζητήματα, όπως η ανάπτυξη ενιαίας και συνεκτικής εθνικής στρατηγικής, η κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία του ελληνικού λαού και η ηθική και εθνική προπαρασκευή της νεολαίας, η αφύπνιση όλων των εθνικών δυνάμεων εδώ και στο εξωτερικό, η συγκέντρωση πόρων για την εθνική άμυνα, η ανάπτυξη περιφερειακών συμμαχιών και η ενίσχυση των θέσεών μας εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και πολλά άλλα.

Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα; Η απάντηση είναι νομίζω αυτονόητη. Να διορθωθούν όσα έχουν παραμεληθεί μέχρι τώρα και δυστυχώς συνεχίζουν να παραμελούνται. Φαίνεται ότι οι νυν κυβερνώντες βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου. Δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της καταστάσεως και κινούνται με βήμα χελώνας, δε φαίνεται να έχουν καν στρατηγική για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής και «κρύβονται» πίσω από τις κατά καιρούς, ενθαρρυντικές όντως αλλά άνευ πρακτικής αξίας, δηλώσεις ιθυνόντων της ΕΕ ή συμμάχων χωρών, όπως οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Μακρόν στο ευρωπαικό κοινοβούλιο περί στήριξης της χώρας μας. Τη στάση της αυτή η κυβέρνηση την εχει βαφτίσει «στρατηγική ψυχραιμία», κατά την προσφιλή τακτική της να επιλέγει βαρύγδουπες εκφράσεις για διάφορα ζητήματα, πλην όμως καταντά κατά την άποψή μου «στρατηγική απραξία», όπως άλλωστε κατέδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο η στάση των διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων στο πρόσφατο περιστατικό με την ανάρτηση των σημαιών από τους τρεις νεαρούς σε νησίδες των Φούρνων, όπου κατεδείχθη ότι διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα και ενεργούν σπασμωδικά και απερίσκεπτα.

 

 Ε: Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για διγλωσσία στα εθνικά θέματα και κυρίως στο Σκοπιανό. Πως πιστεύετε οτι πρέπει να κλείσει το ζήτημα.

Κατ΄αρχάς δε νομίζω ότι είναι μόνο η διγλωσσία που κάποιος μπορεί να μέμφεται την κυβέρνηση. Είναι και η όλη ασάφεια και αδιαφάνεια περί την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, η οποία όπως όλα δείχνουν δυστυχώς οδεύει προς μια εθνική ήττα ανυπολόγιστων διαστάσεων.

Διότι ειλικρινά, από ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μέσω δημοσιευμάτων αλλά και διάσπαρτων δηλώσεων, όπως οι πρόσφατες του κ. Ζόραν Ζάεφ ή του Αυστριακού επιτρόπου κ. Γιοχάνες Χαν, είναι ότι η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει σε πολύ ουσιώδη ζητήματα όπως είναι η ούτως λεγόμενη «μακεδονική» ταυτότητα και «μακεδονική» γλώσσα, τα οποία έχει ήδη παραχωρήσει, στη βάση μιας υπόγειας συμφωνίας που θα της αποφέρουν κάποια πενιχρά πλεονεκτήματα, όπως πχ. η ελάφρυνση του χρέους ή η επιμήκυνση του χρόνου λήψεως κάποιων συμφωνημένων αλλά εξαιρετικά μη δημοφιλών μέτρων, με σκοπό την προσφυγή στις κάλπες κραδαίνοντας τις «επιτυχίες» αυτές, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού λαού, στην ουσία όμως εξαπατώντας τον. Μακάρι να είναι λάθος, γιατί τότε θα πρόκειται περί εθνικής καταστροφής.

Δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση των Σκοπίων, ευελπιστώ όμως ότι οι μαξιμαλιστικές θέσεις που έχουν εκφραστεί από τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ της χώρας αυτής θα αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να μην προβεί στην αποδοχή της συμφωνίας και με τον πλάγιο αυτό τρόπο να αποφύγουμε την εκχώρηση απαράγραπτων ιστορικών δικαιωμάτων της Πατρίδας μας και της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των προγόνων μας, χάριν νεφελωδών και αμφιλεγόμενων ωφελημάτων.

 

Ε: Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να κάνει η επόμενη κυβέρνηση – που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα – προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα των Ενόπλων δυνάμεων;

 

            Η κατάσταση στις ΕΔ επηρεάσθηκε προφανώς από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα να μη βρίσκονται στην επιθυμητή κατάσταση, παρά ταύτα διαρηρούν σε σημαντικό βαθμό την αποτρεπτική τους ικανότητα.

 

Αν θέλουμε ως κοινωνία να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε όλο το εύρος του ελληνικού χώρου, Θράκη, Αιγαίο και Κύπρο, θα πρέπει να διατηρούμε ισχυρές ΕΔ. Ισχυρές ΕΔ απαιτούν κόστος, αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, κυβερνώντες και κυβερνωμένους, καθότι οι τελευταίοι θα επωμιστούν πρόσθετα βάρη.

 

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες διορθωτικές ενέργειες. Βάρος θα πρέπει να δοθεί στην κατακόρυφη αύξηση της διαθεσιμότητας όλων των μέσων και οπλικών συστημάτων, κυρίως στο Ναυτικό και στην Αεροπορία, με τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων. Ήδη ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών η διάθεση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για το σκοπό αυτό, πλην όμως δεν υπήρξε έκτοτε περαιτέρω πληροφόρηση. Παράλληλα, θα πρέπει να τεθούν νέες παραγγελίες, στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων και τον εκσυγχρονισμό υπαρχόντων, όπως είναι τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ ΗΝ-200 και των μαχητικών F-16 block 52+, καθώς και η απόκτηση νέων ναυτικών μονάδων, όπως οι πολυσυζητημένες φρεγάτες FREEM.

 

Ε: Μετά από 38 χρόνια σταδιοδρομίας στο στρατό με σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό σας και έχοντας υπηρετήσει σε δύσκολες θέσεις, ποιους σταθμούς της καριέρας σας θα επιλέγατε ως τους πιο σημαντικούς ;

Θα επέλεγα τις περιόδους που διετάλασα διοικητής Τάγματος στην Ορεστιάδα και στην ΕΛΔΥΚ στη Λευκωσία, διοικητής μιχανοκίνητης ταξιαρχίας στο Σουφλί και μιχανοκίνητης μεραρχίας πεζικού στην Αλεξανδρούπολη, επειδή οι θέσεις διοικήσεως αποτελούν τις πιο απαιτητικές αλλά και συνάμμα γοητευτικές προκλήσεις στην καριέρα ενός αξιωματικού.

Πέραν αυτών, σημαντικοί σταθμοί στη σταδιοδρομία μου αποτελούν οι περίοδοι που υπηρήτησα ως επιτελής και ακολούθως διευθυντής διεθνών σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, όπου ασχολήθηκα με θέματα αμυντικής διπλωματίας, ως ακόλουθος άμυνας στα Τίρανα, θέση που μου έδωσε την ευκαιρία να έλθω σε επαφή με τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και να ασχοληθώ με τη συμφωνία ιδρύσεως των στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Αλβανία για τους Έλληνες πεσόντες του Β’ ΠΠ, και ως διευθυντής επιχειρήσεων του ΓΕΣ, θέση από την οποία εργάσθηκα σε θέματα αναδιοργανώσεως και επιχειρησιακής ετοιμότητας του στρατού μας.

 

Ε: Έχετε υπηρετήσει πολλά χρόνια στον Έβρο, μια ακριτική περιοχή της πατρίδας μας που αποτελεί το μοναδικό χερσαίο σύνορο με την Τουρκία, αλλά παράλληλα και μια περιοχή για την οποία υπάρχει η αίσθηση ότι έχει παραμεληθεί από τα κέντρα εξουσίας εδώ και πολλά χρόνια. Τι οφείλει η πολιτεία να κάνει για αυτό κατά την άποψη σας;

Είναι ευτυχής συγκυρία για την περιοχή του Έβρου, την οποία υπεραγαπώ και τολμώ να πω ότι τη θεωρώ πατρίδα μου, ότι υπηρετείται αυτή τη στιγμή από πολύ ικανούς και αποτελεσματικούς δημάρχους και περιφερειακούς άρχοντες. Ανθρώπους με όραμα και σχέδια για την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου.

Ήδη μέσω των προγραμμάτων της ΕΕ έχει υλοποιηθεί ή βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης μια σειρά σημαντικών έργων, ενώ γίνονται προσπάθειες για σημαντικές επιχειρηματικές δράσεις στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, των μεταφορών, της πρωτογενούς παραγωγής και του τουρισμού, μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων και ευρωπαικών προγραμμάτων. Πέραν όμως αυτών, απαιτείται και η συνδρομή της κεντρικής εξουσίας, τόσο στην παροχή βοήθειας για την υλοποίηση αυτών των αναπτυξιακών σχεδιασμών, με παροχή τεχνογνωσίας, περιορισμό και επίσπευση γραγειοκρατικών διαδικασιών, συνδρομή στη χρηματοδότηση όπου χρειάζεται, ανάπτυξη γρήγορων αντανακλαστικών, υποδειξη πρόσφορων λύσεων κτλ, όσο και στη συνδρομή της στην ανάπτυξη της περιοχής μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ή με συγκεκριμένα μέτρα διοικητικής φύσεως.

Πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η ανάσχεση της δημογραφικής αιμορραγίας που σπαράσσει την περιοχή του Έβρου. Θα πρέπει να μείνουν οι Εβρίτες στον τόπο τους, ειδικά η νεολαία. Να ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα ώστε να δημιουργηθούν δουλειές και να βρει εργασία ο νέος άνθρωπος. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ύπαιθρο, για τα χωριά μας που έχουν εγκαταλειφθεί σχεδόν πλήρως. Αυτό βέβαια δεν είναι μόνο ιδιομορφία του Έβρου, αγγίζει όλη την ελληνική ύπαιθρο, όμως η περιοχή του Έβρου συνορεύει με την Ανατολική Θράκη που κατοικείται από είκοσι και πλέον εκατομμύρια Τούρκους.

Άρα καθίσταται φανερό ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την παραμονή του τοπικού πληθυσμού στις εστίες του και την προσέλκυση, γιατί όχι, και νέων κατοίκων που θα προτιμήσουν τον Έβρο ως μια περιοχή που θα τους προσφέρει ποιοτικές συνθήκες ζωής και εργασίας. Τρόποι υπάρχουν. Έξυπνες λύσεις υπάρχουν. Πολιτική βούληση χρειάζεται που μάλλον δε φαινεται να υπάρχει την τρέχουσα περίοδο.

 

Συνέντευξη: Λία Κεφαλογιάννη