Έβρος: Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η υπόθεση ασύλου του Τούρκου δικηγόρου

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υποβολή αίτησης ασύλου στην Ελλάδα ενός ακόμη Τούρκου δικηγόρου, του Zeki Ruzgar, γνωστού για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γειτονική χώρα.

Με την έκδοση της απόφασης από την υπηρεσία Ασύλου να αναμένεται μέσα στην εβδομάδα ο Τούρκος δικηγόρος ζει με την αγωνία, καθώς μια πιθανή απόρριψη της αίτησης του, μπορεί να σημάνει τον βασανισμό και τον θάνατο του, με την επιστροφή του στην γείτονα χώρα.

Να θυμίσουμε πως ο Τούρκος δικηγόρος πέρασε τα ελληνοτουρκικά σύνορα στις 26 Οκτωβρίου πεζός και παραδόθηκε στις αρχές ζητώντας άσυλο. Έκτοτε κρατείται στο τμήμα συνοριακής φύλαξης Φερών στον Έβρο, καθώς διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμεί ποινή φυλάκισης επτά χρόνων για συμμετοχή του στην τουρκική ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C, της οποίας είχε αναλάβει την υπεράσπισή,ενώ εκκρεμεί ακόμη ένα μεγάλο δικαστήριο μαζί με άλλους 39 δικηγόρους.

Για την στάση και μεταχείριση του τουρκικού κράτους απέναντι του ο Τούρκος δικηγόρος είχε προσφύγει στο δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων δικαιώνοντάς τον, ενώ επέβαλε και πρόστιμο στην Τουρκία 3.500 ευρώ.

Μιλώντας στο ethnos.gr ο συνήγορός του Βασίλης Δεμίρης τόνισε ότι ο Τούρκος συνάδελφός του ουσιαστικά διώκεται για τα πολιτικά του φρονήματα αλλά και για την στάση του και τους αγώνες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Όπως εξηγεί ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια ο Τούρκος συνάδελφός του ζει κάτω από τη σκιά του τουρκικού κράτους ενώ ουσιαστικά η δίωξη του ξεκίνησε όταν αποκάλυψε αυθαιρεσίες αστυνομικών και ανέδειξε καταχρήσεις εξουσίας των αρχών. Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις σύμφωνα με τον κ. Δεμίρη ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν δίκες αστυνομικών στην Τουρκία αλλά και να κυνηγηθεί ο κ. Ruzgar.

«Όλα αυτά τα ο κ. Ruzgar ουκ ολίγες φορές στοχοποιήθηκε, συνελήφθη και βασανίστηκε στην Τουρκία. Περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα να τελειώσει η κράτησή του και να του δοθεί άσυλο καθώς έχουμε προσκομίσει στις αρχές όλα τα απαραίτητα έγγραφα που μας ζητήθηκαν» δήλωσε ο κ. Δεμίρης.